Στις ανεμοδαρμένες πλαγιές της Σερίφου, οινοποιούμε τον καρπό των πιστοποιημένων από την TÜV Austria βιολογικών αμπελώνων μας. Καλλιεργούμε παραδοσιακές ποικιλίες των Κυκλάδων - συμπεριλαμβανομένου και του γηγενούς Σεριφιώτικου – και, υπό την καθοδήγηση του οινολόγου Σοφοκλή Πετρόπουλου, τις οινοποιούμε με τις ελάχιστες δυνατές επεμβάσεις.
Ξηρικοί αμπελώνες, χαμηλή στρεμματική απόδοση, τρυγητός με το χέρι, αμπελουργική τέχνη περασμένη από γενιά σε γενιά, αναβιώνει την ξεχασμένη για δεκαετίες οινική παράδοση της Σιδηράς Νήσου. Σε κάθε ποτήρι, αντηχεί ο στίχος του Ευριπίδη: «Σέριφος ἂλμη ποντία περίρρυτος».
Από το Σεριφιώτικο προκύπτουν κυρίως κρασιά λευκά , ωστόσο με την κατάλληλη οινοποίηση μπορεί να δώσει ροζέ και orange κρασιά, γεγονός που οφείλεται στο ότι είναι ποικιλία ελαφρώς ερυθρωπή. Τα κρασιά από την ποικιλία αυτή διακρίνονται για τα φίνα αρώματά τους και για το πλούσιο στόμα τους.
Το Κελάρι μας:
Ξηρό Χωριό Λευκό (Ποικιλιακός): Παίρνοντας με ελαφριά πίεση μόνο τον πρόρωγο, η γηγενής ποικιλία Σεριφιώτικο μας χαρίζει έναν λευκό οίνο με φίνα αρώματα από λευκόσαρκα φρούτα και εσπεριδοειδή, δροσερή οξύτητα, γεμάτο στόμα και έντονη επίγευση. Συνοδεύει πικάντικα κυκλαδίτικα τυριά, δροσερές σαλάτες, λευκά κρέατα, και θαλασσινά.
Ξηρό Χωριό Ροζέ (ΠΓΕ): Φυτεμένη στους ιδιόκτητους αμπελώνες της οικογένειας Χρυσολωρά, στη θέση Προφήτης Ηλίας, η Μανδηλαριά είναι παραδοσιακή Αιγαιοπελαγίτικη ποικιλία «μαθημένη» στο ξηροθερμικό κλίμα και τα άγονα εδάφη. Πλούσιος ροζέ οίνος με φρουτώδη αρώματα, στιβαρό σώμα και δροσερή επίγευση.
ΟΡΑΝΖ (Οίνος bio orange ξηρός): Ώριμα σταφύλια της ποικιλίας Σεριφιώτικο, βιολογικής καλλιέργειας από αυτόρριζα πρέμνα τουλάχιστον 40 ετών, ζυμώνονται μαζί με τα στέμφυλα, με γηγενείς ζύμες και ελάχιστες παρεμβάσεις. Η ωρίμανση στις ελαφριές οινολάσπες για έξι μήνες προσδίδει βάθος και πολυπλοκότητα, δίνοντας μας ένα γαστρονομικό κρασί, που συνοδεύει πολύπλοκα πιάτα και θέλει χρόνο, ακόμα και χρόνια, για να εξελιχθεί.
ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ (Οίνος bio ξηρός λευκός- ΠΓΕ): Η ποικιλία Μονεμβασιά φυτεμένη στην πλαγιά του Προφήτη Ηλία, λίγα μόλις μέτρα από το Οινοποιείο, μας δίνει ένα λευκό οίνο με χαρακτηριστικά αρώματα λευκόσαρκων φρούτων, στρογγυλό στόμα και τραγανή οξύτητα. Ιδιαίτερη και ευοξείδωτη ποικιλία, με τις κατάλληλες τεχνικές και φροντίδα εκφράζει μοναδικά το terroir των Κυκλάδων.
Οινοποιείο Χρυσολωρά – Ερυθρός (ΠΓΕ): Πειραματική οινοποίηση με βάση την Μανδηλαριά και ελάχιστες παρεμβάσεις, σε περιορισμένο αριθμό φιαλών. Ώριμες και μαλακές τανίνες, με στρογγυλό στόμα και ευχάριστη, φρουτώδη επίγευση, συνοδεύει πικάντικα τυριά.
Χαρούμενος Βάτραχος (Ημίγλυκος): Εμπνευσμένο από τους «άφωνους» βατράχους της Σερίφου, σύμβολο του νησιού από την αρχαιότητα. Απολαυστικά αρώματα κόκκινων φρούτων, φράουλας και άνθη λουλουδιών. Φρουτώδες στόμα, δροσερή οξύτητα και γλυκιά επίγευση. Συνοδεύει άριστα φρούτα, ελαφριά γλυκά και όλα τα τοπικά τυριά.
Ασπάλαθρος (Οίνος Ροζέ Ξηρός): Ένα μπλέντ από σπάνιες τοπικές ποικιλίες βιολογικής καλλιέργειας. Η αυστηρή επιλογή καρπού και προσεγμένη ήπια οινοποίηση δίνουν ένα κρασί με ελαφρύ ροζέ χρώμα με πορτοκαλί ανταύγειες και αρώματα ζαχαρωτών, αχλαδιού και πυρηνόκαρπων. Παχύ, γεμάτο στόμα, τραγανή οξύτητα, πλούσια φρουτώδης επίγευση με διακριτικές τανίνες.